Påskdagen – helgdag

Påskdagen är en helgdag som  firas i kristen tradition till minne av Jesu uppståndelse, och infaller på söndagen i påskhelgen.

Påskdagen infaller vid olika tillfällen beroende på vilken kyrka som avses. Läs om alla kristna helgdagar och högtider.

Vad är påskdagen?

Påskdagen är den viktigaste dag i påsken, och firar Jesu uppståndelse enligt den kristna traditionen. Påskdagen infaller på en söndag mellan 22 mars och 25 april, och är den dag då människor samlas i kyrkan för att fira och be att hädanefter människor må få liv och hopp genom Jesus uppståndelse. Påskdagen firas med mässor, processioner och familjemiddagar, och är en tid för samling och förnyelse för många kristna.

Varför firar vi påsk i Sverige?

Vi firar påsk i Sverige för att minnas och fira den kristna traditionen om Jesu uppståndelse. Enligt den kristna läran dog Jesus på korset och uppstod från de döda tre dagar senare, och påsk är en högtid som firar just denna händelse. Påsk är också en symbol för förnyelse och hopp, och många människor firar det genom att delta i kyrkliga tjänster, samlas med vänner och familj och äta påskmiddag. Trots att Sverige är ett sekulärt samhälle, fortsätter påsk att vara en viktig helgdag för många svenskar.

Varför finns påskharen?

Påskharen är en symbol för påskfesten, och är en del av den västerländska påsksedvänjan. Traditionen säger att påskharen gömmer godis och påskägg åt barnen, liknande jultomten som gömmer julklappar. Påskharen är också en symbol för våren och förnyelsen, och är en viktig del av påskfirandet för många människor, särskilt barn. Historiskt sett har påskharen en lång tradition i många kulturer, och har varit en del av påskfirandet i århundraden. Trots att den ursprungligen har religiösa rötter, är påskharen idag en mer sekulär symbol för påsken, och är viktig för många människor oavsett deras religiösa bakgrund.

Varför har vi påskägg?

Ägg är en symbol för liv och nytt liv, och traditionen att måla och gömma påskägg har varit en del av påskfirandet i många kulturer i tusentals år. Påskägg symboliserar också hopp och förnyelse, och är en viktig del av påskfirandet för många människor, särskilt barn. Trots att påskäggen ursprungligen har religiösa rötter, är de idag mer sekulära och är en viktig del av påsken för många människor oavsett deras religiösa bakgrund.