Alla hjärtans dag – 14 februari

Datum för alla hjärtans dag 2022 är den 14 februari.
Alla hjärtans dag är alltid 14 februari.

Alla hjärtans dag i Sverige är en dag som skall ägnas åt den man älskar eller tycker om. En dag man gör något extra åt någon speciell. Ålder har ingen betydelse, alla kan fira alla hjärtas dag. Vilken typ av förhållande spelar heller ingen roll. Man kan ha varit gift i snart 20 år, precis förlovad, någon man har blivit tillsammans med någon för första gången i sitt liv, en person man tycker mycket om, någon man är kär i men inte haft tillfälle eller vågat säga det till osv.

Ofta ger man en liten gåva till den man tycker om och vill visa sin uppskattning. Alla hjärtans dag har mer och mer kommit att förknippas med gåvor och presenter men det viktiga är att man visar lite extra kärlek och omtanke. Om det sedan görs med blommor, presenter, restaurangbesök eller bara en kram spelar ingen roll.

Det är tanken som räknas!

Varför firar vi alla hjärtans dag?

Alla hjärtans dag firas den 14 februari varje år och är en dag då människor visar sin kärlek och uppskattning för sina partner, vänner och familj. Det är en dag då människor ger presenter, blommor, kort och andra symboler för kärlek och vänskap.

Traditionen att fira alla hjärtans dag har sitt ursprung i den antika romerska högtiden Lupercalia, då människor firade kärleken och vänskapen. Idag är alla hjärtans dag en viktig dag för många par och en dag då människor kan visa sin kärlek och uppskattning för de som betyder mest för dem.

Är detta bara en kommersiell högtid som uppmuntras av rika företagare?

Det kan argumenteras både för och emot detta påstående.

På ena sidan så har alla hjärtans dag utvecklats till en stor kommersiell högtid där företag såsom blomsteraffärer, godisbutiker och kortföretag tjänar mycket pengar. Dessa företag uppmuntrar människor att köpa presenter och andra saker som symboliserar kärlek och uppskattning.

På den andra sidan kan man också argumentera för att alla hjärtans dag är en viktig dag då människor kan visa sin kärlek och uppskattning för sina nära och kära. Kärlek och uppskattning är viktiga värden och det är alltid en bra sak att visa omtanke och uppskattning för de människor som betyder mest för en.

Så i grunden är alla hjärtans dag en kombination av både en kommersiell högtid och en dag för att visa kärlek och uppskattning. Det är upp till var och en att avgöra hur man själv vill fira denna dag.

Hur länge har man firat alla hjärtans dag?

Alla hjärtans dag har en lång historia som går tillbaka till antiken. Enligt traditionen har man firat en form av högtid för kärlek och romantik under februari månad under många tusen år. En av de äldsta kända högtiderna för kärlek och romantik var den antika romerska högtiden Lupercalia, som firades den 15 februari.

Den moderna formen av alla hjärtans dag som vi känner den idag, där människor ger presenter, blommor och kort till sina nära och kära, har sitt ursprung i Europa under medeltiden. Alla hjärtans dag som vi känner den idag, har ändrat form genom åren, men den grundläggande idén om att visa kärlek och uppskattning har förblivit densamma.

Idag firas alla hjärtans dag över hela världen och är en viktig dag för många par och en dag då människor kan visa sin kärlek och uppskattning för de som betyder mest för dem.

Presenttips

Här är några presenttips till alla hjärtans dag:

  1. Blommor: En bukett med röda rosor eller en personlig bukett med blommor som har betydelse för er båda.
  2. Choklad: En fin skål med choklad eller en personlig chokladask med smaker som din partner gillar.
  3. Kort: Ett personligt kort med egna ord och bilder från er tid tillsammans.
  4. Upplevelse: En romantisk middag eller en helgresa tillsammans.
  5. Smycken: Ett smycke med personlig mening, till exempel en halsband med ert gemensamma datum.
  6. Spa-dag: En dag på spa tillsammans för avkoppling och återhämtning.
  7. Böcker: En bok med en mening som du vet din partner kommer att gilla.
  8. Musik: En personlig spellista eller ett musikinstrument som din partner har velat lära sig spela.

Oavsett vad du väljer, är det viktigaste att visa kärlek och uppskattning till din partner på alla hjärtans dag.