Pingstdagen – helgdag

Pingstdagen är en kristen högtid.

Pingstdagen är den helgdag och benämnas ibland som ”kyrkans födelsedag” och det var då som Jesu lärjungar började att skapa en församling och missionera.

Ordet pingst kommer från grekiska och betyder den femtionde ( 50 dagar efter påsk ).

Påskdagen – helgdag

Påskdagen är en helgdag som  firas i kristen tradition till minne av Jesu uppståndelse, och infaller på söndagen i påskhelgen.

Påskdagen infaller vid olika tillfällen beroende på vilken kyrka som avses.

Läs om alla kristna helgdagar och högtider.

Annandag jul – helgdag

Annandag jul (eller annandagen) är både en högtid och en helgdag i Sverige. Annandag jul infaller alltid den 26 december, dvs. dagen efter juldagen.

Denna röda dagen är kristen och handlar om den förste martyren, den helige Stefanos.

Dagen visar vilka konsekvenser den kristna livshållningen fick för många redan i kyrkans första tid. Annandag jul låter ana att det finns sidor hos julen som inte är idylliska.

Juldagen – helgdag

Juldagen är en röd dag och det är dagen då man inom den kristna tron firar Jesus födelse och enligt de flesta kristna samfund infaller dagen den 25 december.

I Sverige firar man mest på kvällen innan juldagen, dvs. på julafton men i de flesta länder är juldagen den dag då man firar jul mest. Många i Sverige går till kyrkan på julottan eller i den mässa som firas på natten mellan julafton och juldagen.

Midsommardagen – helgdag

Midsommardagen är en helgdag som alltid infaller på en lördag mellan den 20 och den 26 juni.

Midsommardagen är handlar numera mest om sommaren och skapelsen än om Johannes Döparen. Den helige Johannes Döparens dag firas numera på söndagen.

Kristi himmelsfärdsdag – helgdag

Denna helgdag infaller alltid på en torsdag, vilket gör den följande fredagen till en klämdag som möjliggör för många att få en långhelg med ledighet.

Man har sedan 1924 firat dagen som folknykterhetens dag.

I Sverige infaller Kristi himmelsfärdsdag tidigast den 30 april och senast den 3 juni, vilket gör att den ibland infaller på valborgsmässoafton eller första maj.

Kristi himmelsfärdsdag är inom kristendomen dagen då Jesus efter återuppståndelsen lämnade jorden och fördes upp till himlen, enligt Nya Testamentet. Dagen infaller 39 dagar (den 40:e dagen) efter påskdagen.

Annandag påsk – helgdag

Annandag påsk är inom kristendom dagen efter påskdagen.

Enligt Bibeln såg lärjungarna och kvinnorna Jesus redan på påskdagen. I bibeln står det dock inget speciellt om vad Jesus gjorde dagen efter uppståndelsen. Inom kyrkan firar man annandag påsk som dagen efter uppståndelsen och det var då Jesus visade sig för sina lärjungar.

Långfredagen – helgdag

Denna helgdagen firas i kristen tradition till minne av Jesu korsfästelse och död på Golgata utanför Jerusalem.

Långfredagen är i Sverige en allmän helgdag och infaller närmaste fredagen före påskdagen.

Trettondedag jul – helgdag

Kallas även trettondedagen eller trettondagen.
Den korrekta benämningen skall vara trettondedag jul.

Denna helgdag är en kristen högtid som infaller på den trettonde dagen i julhögtiden, alltid den 6 januari.