Alla helgons dag – helgdag

Alla helgons dag är för många en stor sorg, för under den här helgdagen skall man tänka tillbaka på sina vänner och släktingar som har dött/gått bort under sista tiden.

Denna röda dag skall firas i lugn och ro och det har blivit väldigt vanligt att man tänder gravljus på sina anhörigas gravar under den här natten.

Alla helgons dag är alltid en lördag och firas mellan 31 oktober och 6 november.

Svenska flaggans dag – helgdag

Detta är den dagen på året då Sveriges flagga särskilt firas.

Denna helgdag skall inte förväxlas med flaggdagar även om flaggans dag alltid är en av flaggdagarna.

I Sverige firas svenska flaggans dag den 6 juni vilket är samma dag som Sveriges nationaldag.

Sveriges nationaldag – helgdag

Sveriges nationaldag (även svenska flaggans dag) firas den 6 juni varje år och är sedan 2005 en helgdag i Sverige. Det är också en flaggdag.

6 juni, 1523 valdes Gustav Vasa till Sveriges konung.

Sverige är ett demokratiskt land med fred, frihet och respekt för mänskliga rättigheter, oavsett religion eller ursprung. Sveriges nationaldag är dagen då man firar dessa värden och hälsar nya medborgare välkomna samt hyllar Sverige som en fri nation med fritt statsskick.

Sedan 2005 är Nationaldagen en helgdag. Hur man väljer att fira nationaldagen är upp till var och en. De flesta kommuner anordnar olika typer av lokala evenemang och festligheter. Många kommuner har också en särskild ceremoni för att välkomna nya svenska medborgare.

Kristi himmelsfärdsdag – helgdag

Denna helgdag infaller alltid på en torsdag, vilket gör den följande fredagen till en klämdag som möjliggör för många att få en långhelg med ledighet.

Man har sedan 1924 firat dagen som folknykterhetens dag.

I Sverige infaller Kristi himmelsfärdsdag tidigast den 30 april och senast den 3 juni, vilket gör att den ibland infaller på valborgsmässoafton eller första maj.

Kristi himmelsfärdsdag är inom kristendomen dagen då Jesus efter återuppståndelsen lämnade jorden och fördes upp till himlen, enligt Nya Testamentet. Dagen infaller 39 dagar (den 40:e dagen) efter påskdagen.

Nyårsdagen – helgdag

Nyårsdagen är årets allra första dag.

Eftersom det är en röd dag så är det många i Sverige som är lediga från jobb och skola och detta kan upplevas som en bra start på det nya året.

Den nutida placeringen den 1 januari, härrör från romarriket (tidigare började det romerska året den 1 mars och det här är förklaringen till att det är februari som blir en dag längre vid skottår).