Pingstdagen – helgdag

Pingstdagen är en kristen högtid.

Pingstdagen är den helgdag och benämnas ibland som ”kyrkans födelsedag” och det var då som Jesu lärjungar började att skapa en församling och missionera.

Ordet pingst kommer från grekiska och betyder den femtionde ( 50 dagar efter påsk ).

Påskdagen – helgdag

Påskdagen är en helgdag som  firas i kristen tradition till minne av Jesu uppståndelse, och infaller på söndagen i påskhelgen.

Påskdagen infaller vid olika tillfällen beroende på vilken kyrka som avses.

Läs om alla kristna helgdagar och högtider.

Annandag jul – helgdag

Annandag jul (eller annandagen) är både en högtid och en helgdag i Sverige. Annandag jul infaller alltid den 26 december, dvs. dagen efter juldagen.

Denna röda dagen är kristen och handlar om den förste martyren, den helige Stefanos.

Dagen visar vilka konsekvenser den kristna livshållningen fick för många redan i kyrkans första tid. Annandag jul låter ana att det finns sidor hos julen som inte är idylliska.

Juldagen – helgdag

Juldagen är en röd dag och det är dagen då man inom den kristna tron firar Jesus födelse och enligt de flesta kristna samfund infaller dagen den 25 december.

I Sverige firar man mest på kvällen innan juldagen, dvs. på julafton men i de flesta länder är juldagen den dag då man firar jul mest. Många i Sverige går till kyrkan på julottan eller i den mässa som firas på natten mellan julafton och juldagen.

Alla helgons dag – helgdag

Alla helgons dag är för många en stor sorg, för under den här helgdagen skall man tänka tillbaka på sina vänner och släktingar som har dött/gått bort under sista tiden.

Denna röda dag skall firas i lugn och ro och det har blivit väldigt vanligt att man tänder gravljus på sina anhörigas gravar under den här natten.

Alla helgons dag är alltid en lördag och firas mellan 31 oktober och 6 november.

Midsommardagen – helgdag

Midsommardagen är en helgdag som alltid infaller på en lördag mellan den 20 och den 26 juni.

Midsommardagen är handlar numera mest om sommaren och skapelsen än om Johannes Döparen. Den helige Johannes Döparens dag firas numera på söndagen.

Svenska flaggans dag – helgdag

Detta är den dagen på året då Sveriges flagga särskilt firas.

Denna helgdag skall inte förväxlas med flaggdagar även om flaggans dag alltid är en av flaggdagarna.

I Sverige firas svenska flaggans dag den 6 juni vilket är samma dag som Sveriges nationaldag.

Sveriges nationaldag – helgdag

Sveriges nationaldag (även svenska flaggans dag) firas den 6 juni varje år och är sedan 2005 en helgdag i Sverige. Det är också en flaggdag.

6 juni, 1523 valdes Gustav Vasa till Sveriges konung.

Sverige är ett demokratiskt land med fred, frihet och respekt för mänskliga rättigheter, oavsett religion eller ursprung. Sveriges nationaldag är dagen då man firar dessa värden och hälsar nya medborgare välkomna samt hyllar Sverige som en fri nation med fritt statsskick.

Sedan 2005 är Nationaldagen en helgdag. Hur man väljer att fira nationaldagen är upp till var och en. De flesta kommuner anordnar olika typer av lokala evenemang och festligheter. Många kommuner har också en särskild ceremoni för att välkomna nya svenska medborgare.

Kristi himmelsfärdsdag – helgdag

Denna helgdag infaller alltid på en torsdag, vilket gör den följande fredagen till en klämdag som möjliggör för många att få en långhelg med ledighet.

Man har sedan 1924 firat dagen som folknykterhetens dag.

I Sverige infaller Kristi himmelsfärdsdag tidigast den 30 april och senast den 3 juni, vilket gör att den ibland infaller på valborgsmässoafton eller första maj.

Kristi himmelsfärdsdag är inom kristendomen dagen då Jesus efter återuppståndelsen lämnade jorden och fördes upp till himlen, enligt Nya Testamentet. Dagen infaller 39 dagar (den 40:e dagen) efter påskdagen.

Första maj – helgdag

Första maj är en helgdag och dagen är arbetarrörelsens internationella högtidsdag som firas ända sedan 1890.

Denna politiska helgdag firas på olika platser i världen av olika vänsterorganisationer, partier och fackföreningar med demonstrationer och möten.

Första maj är även en flaggdag.