Mors dag – 26 maj

Mors dag 2013 datum är söndagen 26 maj.

Skapa en egen nedräknare gratis - Countdown.se

Mors dag är en hel dag där man ska fira sin mor extra mycket. En tradition är på Mors dag att visa sin uppskattning och ge sin mamma en mors dag present.

Mors dag är alltid den sista söndagen i maj.

Mors dag kommer precis som Fars dag, Alla hjärtans dag och Halloween från USA. Mors dag infaller alltid på en söndag, inte samma datum varje gång men alltid i maj.

Fars dag – 11 november

Fars dag 2012 datum är söndagen den 11 november.

Fars dag är en dag då vi skall fira papporna. Fars dag infaller på lite olika datum runt om i världen men för Sverige, Norge och Finland är fars dag på samma dag. Datumen ändrar sig då Fars dag alltid infaller andra söndagen i november.

Precis som Halloween och Alla hjärtans dag kommer Fars dag från USA.

Alla hjärtans dag – 14 februari

Datum för alla hjärtans dag 2015 är den 14 februari.
Alla hjärtans dag är alltid 14 februari.

Alla hjärtans dag i Sverige är en dag som skall ägnas åt den man älskar eller tycker om. En dag man gör något extra åt någon speciell. Ålder har ingen betydelse, alla kan fira alla hjärtas dag. Vilken typ av förhållande spelar heller ingen roll. Man kan ha varit gift i snart 20 år, precis förlovad, någon man har blivit tillsammans med någon för första gången i sitt liv, en person man tycker mycket om, någon man är kär i men inte haft tillfälle eller vågat säga det till osv.

Ofta ger man en liten gåva till den man tycker om och vill visa sin uppskattning. Alla hjärtans dag har mer och mer kommit att förknippas med gåvor och presenter men det viktiga är att man visar lite extra kärlek och omtanke. Om det sedan görs med blommor, presenter, restaurangbesök eller bara en kram spelar ingen roll.

Det är tanken som räknas!

Nyårsafton – 31 December

Nyårsafton en av de mest firade högtiderna i landet. Nyårsafton är alltid sista dagen på året, 31 december.

 

Det är en trevlig och uppskattad högtid men har ändå kommit att förknippas med en hel del tråkigheter så som olyckor och mycket fylla. Hundägare brukar tycka nyår är en extra besvärlig högtid då det är mycket fyrverkerier vid firandet av nyårsafton och det blir ofta väldigt jobbigt för hundar (och andra djur).

För många så är ändå nyår en väldigt trevlig tid som de tillbringar med vänner och bekanta. Det blir mer och mer populärt att åka utomlands över nyårshelgen till någon varm semesterort eller till någon storstad i Europa.

Fyrverkeri, nyårsafton

Nyårslöften är ett löfte som avläggs på nyårsafton som ett sätt att förändra sin livsstil åt ett håll som ses som positivt. Namnet kommer ifrån det faktum att dessa löften oftast sätts i effekt på nyårsdagen och kvarstår tills målet har uppnåtts, även om många löften förblir ouppnådda och relativt ofta bryts en kort tid efter att de satts.

Övriga högtider

Det finns många dagar i Sverige och runt om i världen som firas av olika anledningar. Ofta kallas de för högtider. Högtider kan mycket väl infalla på en helgdag men det behöver inte vara så.

En helgdag är alltid en röd dag och affärer stänger tidigt eller är helt stängda. Vi jobbar ofta inte och är lediga från skolan. Ofta har helgdagar en kristen bakgrund och skall gärna förknippas med lugn och vila.

Högtider är ingen röd dag då de inte råkar infalla på en söndag.

Ofta har även högtider religiösa bakgrunder som tex. julen och påsken. Midsommar och nyår är dock högtider som inte har en religiös bakgrund.

Vid många högtider är det tradition att ge presenter till nära och kära. Presenterna har börjat att ändra skepnad på senare år. Att ge någon en personlig upplevelse istället för materiella ting är idag väldigt populärt.

Skapa en egen nedräknare gratis - Countdown.se